DANAS (Vikend, autor K.S.D.)

Slovenska mitologija u prodaji

DANAS – Izdavački poduhvat. Jedinstvenu, bogato ilustrovanu knjigu leksikografskog tipa Slovenska mitologija, sa potpisom autora Nenada Gajića, krajem juna objavila je beogradska Laguna. Sveobuhvatna i naučno zasnovana knjiga, posvećena temi običaja, verovanja i mitova starih Slovena, na pristupačan i popularan način, oslanjajući se na najpoznatije autoritete koji su pisali o slovenskoj mitologiji, sažima i sistematizuje bogatstvo podataka o svim poznatim slovenskim bogovima, mitološkim bićima i mitskim mestima, običajima, magiji i ritualima.

Knjiga je nastala na osnovu sagledavanja poznatih svedočenja i rasprava najranijih srednjovekovnih latinskih i vizantijskih autora koji su pisali o čudesnom svetu Starih Slovena, ali i na osnovu mitoloških studija koje su ostatke slovenske religije nalazili u folkloru, svakodnevnom životu i društvenim i religioznim osobenostima današnjih slovenskih naroda, od Srba, Hrvata, Bugara, Slovenaca, Makedonaca, Crnogoraca i Bošnjaka, preko Poljaka, Lužičkih Srba, Čeha i Slovaka, do Rusa, Ukrajinaca i Belorusa. Slovenska mitologija Nenada Gajića uspeva da nadiđe opšta mesta u metodologiji savremenog proučavanja mitologije i da današnjem čitaocu pruži originalan pristup temi, kao i da stvori jedan autentičan svet – naučni, mitološki, magijski, lingvistički, etnogenetski – obuhvativši sve što determiniše jedan narod kao drevnu zajednicu i moderni entitet, stoji u saopštenju izdavača povodom izlaska ove knjige.

Laguna je kreirala i veb-sajt www.slovenskamitologija.rs na kome se mogu, u sažetoj formi, pročitati osnovni pojmovi koji čine sadržinu ove obimne knjige, preuzeti wallpaper sa likovnim predstavama i motivima iz oblasti slovenske mitologije, pročitati odlomak iz knjige ili ostaviti svoj komentar sa utiscima o ovom izdavačkom poduhvatu.

 

 (Članak objavljen u dnevnom listu Danas, pogledaj izvor)

 

 

No Comments

Leave a Reply