Umetnici u slici

Najzaslužniji za topao prijem koji „Slovenska mitologija“ doživljava od čitalačke publike svakako su umetnici koji su je ilustrovali. Oni, koji u svojim slovenskim genima neumitno nose tragove drevnih strahova i verovanja, likovnim predstavama ukrasili su i dopunili mitsku viziju ovog čudesnog sveta i učinili ovakvu knjigu mogućom.

Vredi povezati imena ovih autora, koji su deliće svog talenta trajno utkali u „Slovensku mitologiju“, sa po jednim radom kojim su je ulepšali i obeležili. Tekst koji sledi biće menjan i dopunjavan tempom kojim budu pristizale nove informacije, galerije i fotografije od umetnika.


Nemanja Mališ

(22 rada u knjizi „Slovenska mitologija“)

Nemanja je najproduktivniji ilustrator igre „Izvori magije“, čiji radovi se nalaze na brojnim kartama svih edicija ove društvene igre. Sem nekoliko sporadičnih izleta, većinu svog stvaralaštva posvetio je razvoju „Izvora“, i najraznovrsnija mitska bića predstavljao je uglavnom na kartama, dok se u statističke greške mogu svrstati učešća na izložbama poput izložbe u Pedagoškom muzeju u Beogradu, oktobra 2006. godine. Živi u Kragujevcu, a radi gde mora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miloš Nicić

(14 radova u knjizi „Slovenska mitologija“)

Miloš je slobodni umetnik, pre svega ilustrator, a pomalo i strip autor. Kad radi, uglavnom radi u domenu žanra fantastike. Ilustracije je radio za društvenu igru „Izvori magije“ (www.izvorimagije.com), par časopisa i sajtova. Učestvovao je na nekoliko izložbi, dobio čak i nekoliko nagrada. Srećno je oženjen, živi i radi u Beogradu.

Sajt: www.haosdizajn.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dušan Marković

(11 radova u knjizi „Slovenska mitologija“)

Dušan je iz Lazarevca, a diplomirao je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, smer Grafički dizajn. Radio je na stripovima „Faktor4“ i „Divlja Magija“, kao ilustrator i kolorista, kada je zapažen i pozvan da crta za kartičnu igru „Izvori magije“. Vizuelni je tvorac igre na tabli „Satirik: Herojska potraga“ (www.satirik.se). Nakon ovoga, radi mnogo i inernacionalno: ilustracije i pozadine za nemačke online igre Heredium i 13th Man, concept art za film „Giant killer“ (GVC studio, SAD), crteže za online igru „Humans vs Zombies“ (Venecuela), poster za prezentaciju američkog filma „Azeroth Prime“, crteže za knjigu „Die Minotauren“ (Andreas Schnell, Nemačka) i knjigu „They were four“ (Alexandre Charbonneau, Kanada), plakat za američki festival „Ragnarokkr metal apocalypse“ , razne crteže i logoe za borilačke klubove, za izradu SF figurica (Poljska), itd…

Sajt: www.markovicdusan.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Aleksandar Lazarević

(11 radova u knjizi „Slovenska mitologija“)

Aleksandar je rođen 1984. godine u Užicu. Iako kaže da se slikarstvom bavi iz hobija, svojim raskošnim talentom naprečac je osvojio simpatije igrača „Izvora magije“, što je, uz njegovu neospornu profesionalnost, bila odlična preporuka i za učešće u ilustrovanju knjige „Slovenska mitologija“. Živi i radi u Novom Sadu.

Galerija: aleksandarl.deviantart.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Uroš Obradović

(9 radova u knjizi „Slovenska mitologija“)

Uroš je rođen u Kragujevcu 26. januara 1985. godine. Završio je grafički dizajn na Filumu u Kragujevcu i trenutno radi kao freelancer. Pored dizajna, bavi se pisanjem, crtanjem stripova i ilustracijom (između ostalog, brojni radovi za tri različite edicije igre „Izvori magije“).

Sajt: urukkisaki.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Goran Josić

(8 radova u knjizi „Slovenska mitologija“)

Goran je novosadski dizajner, ilustrator, autor i strip crtač. Studirao je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Radio je na kratkim ilustrovanim pričama za „Grafičku zaveru“ sa Zoranom Penevskim i albumima za izdavačku kuću Delcourt: „Des Rivieres Sur Les Ponts“ (Reke iznad mostova) i „La Chut du Dragon Noir“ (Pad Crnog Zmaja) sa  Michel Dufrannom. Nakon toga odlazi u London gde je do skoro radio na projektima za igre za konzole; istovremeno radi ilustracije za kompaniju Wizards of the Coast, Hasbro, i to za nekoliko „Dungeons & Dragons“ knjiga i više edicija TCG igre „Magic the Gathering“. Njegove sjajne radove možete naći i u art knjigama i magazinima kao što su: Exotique 5, Art Scene International 2010, Exotique 6, D’artiste character design.

Više o Goranu i njegovim radovima možete naći na njegovom blogu goran-josic.blogspot.com, kao i na njegovom CG profilu josic.cgsociety.org/gallery i DeviantART profilu josic.deviantart.com, a skice možete pratiti ovde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Igor Lazarević  (8 radova u knjizi „Slovenska mitologija“)

Galerija: kockekocke.deviantart.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lazar Kačarević  (7 radova u knjizi „Slovenska mitologija“)

Lazar je ilustrator iz Beograda, gde završava Fakultet primenjenih umetnosti. Trenutno radi kao slobodnjak za Politikin zabavnik, GamaLogic i Frontmen game design studio, kao i za par izdavačkih kuća. Imao je tu čast i zadovoljstvo da bude jedan od predavača na Prvom balkanskom simpozijumu o ilustraciji. Kaže da se još uvek ne trudi da bude po svaku cenu prepoznatljiv, već da bude jednostavno dobar, pa radi raznovrsno: od klasičnih stripskih ilustracija, preko kolaža, digitalnih slika, raznih kombinovanja…

Deo Lazarovog raznovrsnog repertoara možete videti ovde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Slavko Simonović (7 radova u knjizi „Slovenska mitologija“)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zoran Milenković

(6 radova u knjizi „Slovenska mitologija“)

Zoran je umetnik sklon povremenim nestancima, ali njegova više nego povremena briljantnost čini svako čekanje vrednim. Za „Izvore magije“ crtao je kad god ga je bilo moguće naći. Iz Novog Sada je, grafički dizajner po struci, freelance concept artist i ilustrator po zanimanju, trenutno završava rad na web browser igri Sword and Honor. Od nedavno vrlo prepoznatljiv i po ilustraciji koja je iskorišćena za naslovnu stranicu knjige „Slovenska mitologija“.

Galerija: dreddabrutallac.deviantart.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Alen Radošević

(4 rada u knjizi „Slovenska mitologija“)

Alen je ilustrator iz Novog Sada. Radio je ilustracije za dve edicije igre „Izvori magije“. Takođe je i lični trener i autor bloga Budifit.rs, čiji cilj je da inspiriše i pokrene ljude da žive zdravije i nabace malo mišića na sebe. Za njega je i telo umetničko delo.

Galerija: malidm.deviantart.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nemanja Stanković

(3 rada u knjizi „Slovenska mitologija“)

Nemanja je ilustrator iz Beograda, gde je završio i Fakultet primenjenih umetnosti. U više navrata ilustrovao je igru „Izvori magije“, i kaže da bi voleo ponovo. Svoju diplomsku izložbu održao je 7. jula 2011. godine i trenutno traži izdavača za svoj strip.

Galerija: nemanjas.itsartmag.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vladimir Matić Kuriljov 

(3 rada u knjizi „Slovenska mitologija“)

Diplomirao na odseku za primenjenu grafiku na Fakultetu Primenjenih Umetnosti. Ljubitelj svakojakih vrsta fantazije i fikcije. Strastveni poklonik stonih igara. Bavi se ilustracijom, stripom i animacijom, sa izletima u maketarstvo i primenjeno vajarstvo.

Galerija: shunkarion.deviantart.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dragan Ćirić  (3 rada u knjizi „Slovenska mitologija“)

Dragan je zaposlen kao dizajner u izdavačkoj kući Laguna. U ilustrovanje „Slovenske mitologije“ upustio se kako bi se dodatno obogatio izgled knjige i to je, inspirisan tematikom, uradio na zaista fini način.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Boris Radujko 

(2 rada u knjizi „Slovenska mitologija“)

Crtač od malih nogu, pasionirani igrač društvenih igara, slikar i skulptor minijatura, novosađanin Boris Radujko svoje brojne hobije deli sa svojim prijateljima iz Udruženja ljubitelja društvenih igara „Valhala. Osim što organizuje rad kreativne sekcije Udruženja, profesionalno se bavi arhitektonskim projektovanjem i predaje tehničko obrazovanje u osnovnoj školi „J.J.Zmaj u Sremskoj Kamenici. Član je udruženja za očuvanje srednjovekovnih običaja i tradicije Zeleni Barjak iz Novog Sada.

„Prema slovenskoj mitologiji gajim posebnu naklonost, najvećim delom zbog toga što je toliko zaklonjena mnogobrojnim slojevima nanetim tokom dugih stoleća, a u velikoj meri i zbog toga što mi kad god otkrijem nešto novo iz naše istorije, neka žica duboko unutra zatreperi prepoznavanjem.

Galerija: elfwood.com/~charok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nenad Krstić

(2 rada u knjizi „Slovenska mitologija“)

Nenad je animator i ilustrator poreklom iz Kragujevca. Završio Višu filmsku školu i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, gde trenutno živi. Naslikao je nekoliko radova za „Izvore magije“. Kaže da je pustio mašti na volju i uživao. Trenutno je preokupiran svojim filmovima, ali i pored toga stigne da odradi po koju slobodnu ilustraciju.

Galerije: maganjac.tumblr.com i cannedricerolls.deviantart.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Žika Trifunović  (2 rada u knjizi „Slovenska mitologija“)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Milan Čolović

(1 rad u knjizi „Slovenska mitologija“)

Pretendent na kategoriju stipenzionera Departmana za arhitekturu i urbanizam rođen je 13. decembra 1985. u Novom Sadu. Nakon lokalnih saradnji, prva publikacija za inostrano tržište pronalazi svog izdavača na Islandu („Land of thieves“, originalno „Þjófaland“, pisac Huginn Þór Grétarsson). Sledi saradnja sa režiserom Rory Bresnian-om na concept art-u za film „Wanted Man“, pa na filmu Peter Fott-a „Bionic Man“, za istu kuću (Vico films). Njegov rad publikovan je u okviru naslovne reportaže novembarskog izdanja britanskog Spectator magazina (2009). Radi ilustracije za knjigu Borisa Đurovića „Priča o Hrabrom Vitezu“, objavljenu i na holandskom tržištu (izdavač QV Uitgeverij). Kao „slobodnjak“ publikuje ilustracije u nekolicini društvenih igara, rađenih kako za domaće tržište („Ratnici svetlosti“, „Vojvodina“), tako i za tržište SAD, Kine i Tajvana („Squared wars“, „Fame by Frame“). Trenutno radi na knjizi „Psyche, of that which I love“ britanskog autora Kwemi Hagley-a.

Neke od radova ovog autora možete pogledati ovde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Aleksandar Bunčić  (1 rad u knjizi „Slovenska mitologija“)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dušan Božić

(1 rad u knjizi „Slovenska mitologija“)

Dušan je uradio nekoliko ilustracija za igru „Izvori magije“ pre nego što je njegova predstava tri mitske suđaje našla svoje mesto u knjizi „Slovenska mitologija“. Dosta crta na ovu temu koja ga zanima, a neke od radova možete videti u njegovoj galeriji: silni.deviantart.com.

Sajt: www.dusanbozic.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ana Polanšćak  (1 rad u knjizi „Slovenska mitologija“)

Ana Polanšćak rođena je 1991. godine u Zagrebu. Bavi se crtanjem, pisanjem i stolnim strateškim igrama, a kad uhvati vremena pokušava polagati ispite na studiju farmacije. Još od malena je progoni potreba da kroz razne vrste umjetnosti materijalizira svoje misli, ideje, zamišljena bića i svjetove…

Galerija: gujozec.deviantart.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Haris Vajagić  (1 rad u knjizi „Slovenska mitologija“)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miloš Miladinović

(1 rad u knjizi „Slovenska mitologija“)

Miloš je rođen u Paraćinu 01.11.1983. Bavi se dizajnom i digitalnom grafikom od 1999. godine, a od 2004. se bavi i 3D modelovanjem i animiranjem. Poslednjih par godina radi kao dizajner na browser RPG-u FutureLost.

Galerija sa nekim radovima: mmilos.deviantart.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bojana Milosavljević  (1 rad u knjizi „Slovenska mitologija“)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Duško Bjeljac  (1 rad u knjizi „Slovenska mitologija“)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lidija Agvajo (korice knjige „Slovenska mitologija“)

Lidija je dizajner u izdavačkoj kući Laguna, i ona je osoba odgovorna za upečatljivu naslovnu stranicu knjige. Uzevši za osnov ilustraciju Zorana Milenkovića, promenila je pozadinu i ukrasila sliku neobičnim ručno urađenim naslovom „Slovenska mitologija“. Lidija je takođe i dizajner zvaničnog sajta knjige koji se nalazi na adresi www.slovenskamitologija.rs, koji je osmislio i uredio Aleksandar Ilić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jelena Radojičić  (mnogo, mnogo rada na knjizi „Slovenska mitologija“)

Na kraju, ključna osoba kada se govori o vizuelnom izgledu knjige svakako je Jelena, zaposlena kao dizajner u Laguni. Iako nije potpisana sa umetnicima, njen rad na prelomu knjige „Slovenska mitologija“ svakako je umetničko delo. Uz nju se kao vešti navigator mora navesti i urednik knjige Dejan Mihailović.

 

Zvaničan sajt knjige „Slovenska mitologija“ nalazi se na adresi: www.slovenskamitologija.rs.

 

No Comments

Leave a Reply