PRESS (TV Vodič: Predlog za čitanje)

Velika knjiga o slovenskom panteonu

PRESS – Izdavačka kuća „Laguna” objavila je krajem juna jedinstvenu, bogato ilustrovanu knjigu leksigrafskog tipa „Slovenska mitologija”, autora Nenada Gajića.

Ova veoma zanimljiva knjiga je posvećena temi običaja, verovanja i mitova starih Slovena, oslanjajući se na najpoznatije naučne autoritete koji su pisali o slovenskoj mitologiji. U knjizi su sažeti podaci o svim poznatim slovenskim bogovima, mitološkim bićima i mitskim mestima, običajima, magiji i ritualima.

I ranije je bilo pokušaja sistematizacije slovenske mitologije (Spasoje Vasiljev, Sreten Petrović), ali je ovo do sada najobimnije delo ovog tipa. Knjiga je, kako su naveli izdavači ovog jedinstvenog leksikografskog poduhvata, nastala na osnovu sagledavanja poznatih svedočenja i rasprava najranijih srednjovekovnih latinskih i vizantijskih autora koji su pisali o čudesnom svetu starih Slovena, ali i na osnovu mitoloških studija koje su ostatke slovenske religije nalazili u folkloru, svakodnevnom životu i društvenim i religioznim osobenostima današnjih slovenskih naroda, od Srba, Hrvata, Bugara, Slovenaca, Makedonaca, Crnogoraca i Bošnjaka, preko Poljaka, Lužičkih Srba, Čeha i Slovaka, do Rusa, Ukrajinaca i Belorusa.

KAKO ČITATI Na izletu u hrastovoj šumi Uz etno-muziku

 

(Članak objavljen u novinama Press, pogledaj izvor)

 

 

No Comments

Leave a Reply