Nenad Gajić, vile i patuljci

Poslednji dani maja 2015. na Košutnjaku bili su u znaku mitskih bića. tolkinfest-2015-nenad-gajic-1

Poznati festival fantastike Tolkinfest u ovogodišnjem izdanju bio je najživopisniji dosad, sa mnoštvom zanimljivih izvođača, maski, događaja, igara. Dobro raspoloženje bilo je vidljivo na svakom koraku, a tome je sa zadovoljstvom doprineo i Nenad Gajić, koji se odazvao pozivu organizatora da 30.05. zvanično otvori festival i tako „nastavi tradiciju”, kako je naglasila voditeljica.

Na prethodnom festu, nakon priče o starom majstoru Tolkinu i motivima slovenske mitologije koje je ovaj možda utkao u svoj fantazijski svet, Nenad, autor Slovenske mitologije, predstavio je i svoj tek objavljeni roman Bajka nad bajkama: Senka u tami. Na ovogodišnjem festivalu, pisac je ekskluzivno pročitao jedno od poslednjih poglavlja predstojećeg romana, čiji je radni naslov Bajka nad bajkama: Dva cara. U pitanju je drugi deo planirane trilogije o doživljajima slepe devojčice progonjene mračnim silama, oko koje se, slučajnošću ili voljom bogova, okuplja neverovatna družina epskih heroja s moćima koje prevazilaze ljudska ograničenja. Hoće li sve tajne drevne mape izvezene magičnim nitima biti konačno razrešene u drugom delu knjige, ili će junaci biti nevoljno uvučeni u ratni vihor koji se neumitno nadvija? Pročitani odlomak nije dao sve odgovore, ali je podgrejao radoznalost onih koji nisu poslušali savet autora da „zapevaju, zaplešu ili se zapričaju” ako žele da sva iznenađenja sačuvaju za čitanje.

tolkinfest-2015-nenad-gajic-2

Na kraju, nakon kraćeg intervjua u kome je odgovarao na pitanja živopisno kostimiranog voditeljskog para, Gajić je proglasio festival otvorenim, i poželeo „živima i nemrtvima svih rasa i klasa” dobrodošlicu i lep provod, nakon čega je pozdravljen aplauzima brojnih posetilaca koji su preplavili Košutnjak.

(Vest sa sajta izdavačke kuće „Laguna”, pogledaj izvor)

No Comments

Leave a Reply