VEČERNJE NOVOSTI (Kultura, Marina Mirković)

Zašto volimo Marka Kraljevića? – Drugi deo trilogije „Bajka nad bajkama“ Nenada Gajića u knjižarama

VEČERNJE NOVOSTI – „Dva cara“ naslov je drugog dela trilogije „Bajka nad bajkama“ Nenada Gajića, nastale na predlošku motiva iz slovenske mitologije, koji se upravo pojavio u knjižarama (u izdanju „Lagune“). Autor bestselera „Slovenska mitologija“, sveobuhvatne ilustrovane knjige enciklopedijskog tipa, sa „Dva cara“ nastavlja fantastičnu epsku pripovest zasnovanu na motivima bajki i pesama na kojima su odrastale generacije.

– Bajka je inspirisana našom epikom, narodnim pesmama, pripovetkama, bajkama, smeštena u svet slovenske mitologije u kome sam dugo „obitavao“ – navodi Gajić. – Mogla bi se nazvati i alernativnom istorijom, da u njoj nema toliko fantastike. Pokušao sam da sam sebi dam odgovore na neka od pitanja: na primer, zašto toliko volimo Marka Kraljevića koji je bio turski vazal? Stvorio sam zato junaka sasvim nalik Marku i postavio ga u slične okolnosti kako bih došao do svog odgovora.

slovenska-mitologija-milos-nicic

Mistični mitski svet, kojim se godinama bavio pišući „Slovensku mitologiju“, autor je oživeo i „sa druge strane“, gledajući ga očima junaka koji u njemu obitavaju. Sve je tu, od drevnih mapa, mnoštva predivnih fantastičnih bića, do ala i nemani, veštica i vila, ambicioznih careva i sukoba koji će odrediti sudbinu sveta.

Fantastika je, veli Nenad, neprimetno utkana u brojne naše pesme, prepune fantastičnih momenata i motiva koji se ne vide „na prvu loptu“.

Sa takvim bogatstvom narodne epske baštine na raspolaganju, Gajić je istkao jednu „našu bajku“, „topliju i čudniju“, kako kaže, od mnogih zasnovanih na nekim „egzotičnijim“ mitologijama.


Nemiran duh

NENAD Gajić je bio muzičar (gitarista, pevač i pesnik benda s kojim je objavio dva albuma), da bi se zatim oprobao i kao bankar, menadžer, privatni preduzetnik, proizvođač računarske opreme, nagrađivani programer, urednik televizijske emisije, autor društvenih igara. Posetio je Hilandar i proputovao Evropu i svet, od Moskve do Jerusalima, u potrazi za novim saznanjima. Pisanje smatra svojom istinskom profesijom i životnim putem, a nauku omiljenim hobijem.

(Članak objavljen u Večernjim Novostima, 12. maj 2016, strana 15)

 

novosti-2016-05-12

No Comments

Leave a Reply