„Bajka nad bajkama: Dva cara” na Tolkindanu

Foto-album sa predstavljanja knjige „Bajka nad bajkama – Dva cara” Nenada Gajića i ostala dešavanja na većem događaju posvećenom fantazijskim svetovima: Tolkindan – Srednja zemlja u susret Azerotu (Beograd, Kulturni centar Rex, 10. jun 2016) u organizaciji udruženja Valinor.

Izveštaj sa sajta emisije „Pogled iz svemirskog broda”: Druženje je potom nastavljeno sa piscem Nenadom Gajićem, koji je došao sa svojim novim romanom “Bajka nad bajkama: Dva cara”. No, pošto je on još na jednom od ranijih “Tolkinfestova” predstavio i svoju “Slovensku mitologiju”, priča je krenula i od te knjige, pa preko naših običaja koji vuku korene iz paganskih vremena (prenošenje mlade preko praga je jedan od njih). Kada je reč o “Bajci nad bajkama”, Nenad kaže da je imao ideju da piše fantastiku vezanu za nas, a pored mitologije, jedna od inspiracija je bila i epika – tekst o našim narodnim pesmama sa “skrivenim motivima”, tačnije temama koje su za nas nepoznate a postoje u pesmama. Specifičnost, dakle, “Bajke nad bajkama” je upravo u tome, korišćenju delova narodnih pesama i priča, koje su ukomponovane u sam tekst. “Zbog toga detalje mogu da znaju svi, ali celinu samo ja”, kaže Gajić, koji planira da napiše i treći deo “Bajke nad bajkama”.

(Fotografije iz autorove privatne kolekcije, uz izveštaj sa sajta radijske emisije „Pogled iz svemirskog broda”, pogledaj izvor)

No Comments

Leave a Reply