Arhiva kategorije: Video

Bajka nad bajkama – kompletno izdanje

Stigla na­slov­ni­ca no­ve Bajke nad baj­ka­ma! To zna­či da ovo kom­plet­no iz­da­nje sa ma­pom u bo­ji, ći­ri­lič­no, iz­la­zi za oko me­sec da­na. Za me­ne jed­no od naj­zna­čaj­ni­jih, a sva­ka­ko naj­o­bim­ni­je sa bli­zu 800 tvr­do uko­ri­če­nih stra­na!    Novi ci­tat na po­čet­ku do­bro opi­su­je šta vas če­ka na pro­stran­stvu iz­me­đu ko­ri­ca: „Nijedno dr­vo, ka­žu, ne može […]

U „Šarenici” RTS‑a povodom nove knjige

RTS – Gost emi­si­je „Šarenica” u ko­joj je pred­sta­vio no­vu knji­gu bio je Nenad Gajić. Kako je na­ja­vio na dru­štve­nim mre­ža­ma na­kon sni­ma­nja, uz sli­ku ko­ja sle­di: „Šareno na RTS‑u i jed­na sen­ka u ta­mi pre go­sto­va­nja.” Emisija sa Nenadom Gajićem emi­to­va­na je u su­bo­tu, 5. de­cem­bra. Snimak go­sto­va­nja kre­će od 1:14 kom­plet­ne emi­si­je, a […]

Trejler za knjigu „Bajka nad bajkama – Treća noć“

Od au­to­ra Slovenske mi­to­lo­gi­je, pre­ma mo­ti­vi­ma baj­ki i pe­sa­ma na ko­ji­ma su od­ra­sta­le ge­ne­ra­ci­je. Knjiga iz­la­zi u pe­tak 20. no­vem­bra, ka­da će se na­ći u svim knji­ža­ra­ma Delfi i Laguninim klu­bo­vi­ma či­ta­la­ca. Pogledajte video-​​najavu. Mala dru­ži­na pre­ži­ve­lih, oku­plje­na čud­nim si­la­ma, na­la­zi se pred kob­nom mi­si­jom: da si­đu u do­nji svet, zlo­gla­snu Mračnu ze­mlju, u carstvo […]

Srbi još uvek čuvaju mnoge običaje iz starih vremena

BALKAN INFO – Gost emi­si­je „Intervju” bio je Nenad Gajić, pi­sac ep­ske fan­ta­sti­ke. Autor je best­se­le­ra „Slovenska mi­to­lo­gi­ja”, sve­o­bu­hvat­ne ilu­stro­va­ne knji­ge en­ci­klo­pe­dij­skog ti­pa, kao i fan­ta­zij­skog se­ri­ja­la „Bajka nad baj­ka­ma”, pre­ma mo­ti­vi­ma srp­ske na­rod­ne epi­ke. Nemirna pri­ro­da vu­kla ga je da pro­ba mno­go to­ga: naj­du­že je bio mu­zi­čar (gi­ta­ri­sta, pe­vač i pe­snik ben­da s kojim […]

Fantastika, književnost i mitovi

VEČERNJE NOVOSTI – Nenad Gajić, pi­sac „Slovenske mi­to­lo­gi­je” i fan­ta­zij­skog se­ri­ja­la „Bajka nad baj­ka­ma”, pri­hva­tio se ne­o­bič­ne ulo­ge is­tra­ži­va­ča jed­nog mo­der­nog mi­ta. Serija „Igra pre­sto­la” po­sta­la je fe­no­men, a ši­rom sve­ta se pri­ča o po­sled­njoj se­zo­ni, ko­ja je ne­dav­no po­če­la da se pri­ka­zu­je. Autor knji­ga po ko­ji­ma je ra­đe­na se­ri­ja, Džordž R.R. Martin, pri­znao je da […]

Ukratko o sujeverju

PINK TV – Autor knji­ge „Slovenska mi­to­lo­gi­ja” Nenad Gajić za Novo ju­tro ka­že da su obi­ča­ji i ve­ro­va­nja, ko­ji su deo mi­to­lo­gi­je, za­stu­plje­ni svu­gde.  – Sva ve­ro­va­nja su ne­ka vr­sta mi­to­lo­gi­je. Neka su no­vi­jeg ti­pa, mo­žda smo ih po­zaj­mi­li kao op­šte­po­zna­ta su­je­ver­ja, ali ona ve­ro­va­nja ko­ja is­tra­žu­jem su sta­ri­ja, iz dav­ni­na. Kod Srba, ge­ne­ral­no, magija […]

Razgovor: sat slovenske mitologije

PINK TV – Gostovanje u emi­si­ji Pravac i ce­lo­ve­čer­nji raz­go­vor o slo­ven­skoj mi­to­lo­gi­ji sa vo­di­te­lji­com Ivanom Majstorović, ko­ja je osmi­sli­la te­mu i am­bi­jent emisije. 

Tribina – Slovenska mitologija

Objavljen je sni­mak tri­bi­ne po­sve­će­ne slo­ven­skoj mi­to­lo­gi­ji, odr­ža­ne u okvi­ru 9. Međunarodnog Festivala srp­skog fil­ma fan­ta­sti­ke, ok­to­bra 2014. go­di­ne u DOB‑u (Dom Omladine Beograd). Gosti tri­bi­ne bi­li su pi­sci Nenad Gajić i Aleksandar Tešić, kao i mu­zi­čar Aleksandar Petrović (Aca Seltik). Voditelj tri­bi­ne bio je Mladen Milosaljević, ured­nik ča­so­pi­sa Omaja, li­te­rar­ne is­po­sta­ve po­sve­će­ne fol­klor­noj fantastici.

Noć knjige i razgovor nakon nje

KANAL 9 – Gostovanje Nenada Gajića na re­gi­o­nal­noj ma­ni­fe­sta­ci­ji Noć knji­ge, 17. ju­na, i nak­nad­no go­sto­va­nje au­to­ra u ži­voj emi­si­ji na is­toj te­le­vi­zi­ji. U okvi­ru dru­gog raz­go­vo­ra, Nenad Gajić pri­ča o svo­jim  knji­ga­ma i či­ta­o­ci­ma, ali i o zna­ča­ju do­brog iz­da­va­ča, jer Laguna, kao naj­ve­ći iz­da­vač u re­gi­o­nu i je­dan od tri naj­bo­lja svet­ska izdavača […]

Prelistavanje stvari od značaja

PINK TV – Gostovanje u ju­tar­njem pro­gra­mu te­le­vi­zi­je Pink, na ko­me je pred­sta­vlje­na du­ža ver­zi­ja trej­le­ra za knji­gu „Bajka nad baj­ka­ma – Dva ca­ra”, kod elo­kvent­ne Jovane Joksimović sa ko­jom je Nenad Gajić pre­li­sta­vao dnev­nu štam­pu, ko­men­ta­ri­šu­ći (ili od­bi­ja­ju­ći da ko­men­ta­ri­še) po­je­di­ne do­ga­đa­je sa na­slov­nih stra­na, uklju­ču­ju­ći i po­li­tič­ku „igru pre­sto­la“. Voditeljka i gost zdušno […]