Tribina: Hristijanizacija slovenskih paganskih običaja

Da li se na Božić zaista slavi rođenje Isusa Hrista? Da li se Isus Hrist rodio 25. decembra, odnosno 7. januara? Da li su apostoli slavili Božić? Da li je izvorna novozavetna crkva držala ovaj praznik? Znate li šta Biblija kaže za božićnu i novogodišnju jelku? Zašto novorođenčetu vezujemo crven končić oko ruke? Ko je putnik namernik? Zašto slavimo slavu? Šta je daća?… Odakle potiču naši običaji i verovanja?

Predhrišćanski religiozni sistem bio je rasprostranjen među slovenskim narodima pre primanja hrišćanstva, a paganski običaji asimilovani su u obrednu praksu i verovanja, kako od stane naroda, tako i od strane Crkve. To se ogleda i u obrednoj crkvenoj praksi i u porodičnoj obrednoj praksi.

 Do hristijanizacije jednog dela paganskih običaja došlo je već u trenutku kada je car Konstatntin primio hrišćanstvo i kada je hrišćanstvo postalo državna religija Rimskog carstva u 4. veku naše ere…


Ponedeljak, 21. januar, 19.00, Klub Magistrala

HRISTIJANIZACIJA SLOVENSKIH PAGANSKIH OBIČAJA

Učestvuju: dr Aleksandra Pavićević (Etnografski institut, SANU), prof. dr Zdravko Peno (Bogoslovski fakultet, Univerzitet u Istočnom Sarajevu), Nenad Gajić (književnik)

(Deo najave sa sajta Doma kulture “Studentski grad”, pogledaj izvor)


Dopuna (23. januar):

Tribina je zbog izuzetnog interesovanja prebačena u veliku salu DKSG. Prema rečima organizatora, prisustvovalo je više od 300 zainteresovanih.

Tribina_21-01-2019

 

No Comments

Leave a Reply