PRAVDA (Srećko Milovanović)

Ne poznajemo svoje običaje i verovanja

PRAVDA – Istorijat starih Slovena, njihova verovanja, jezik, običaji, bogovi i mitska mesta po prvi put su se našli na jednom mestu u knjizi „Slovenska mitologija“ autora Nenada Gajića, koji je nekoliko godina pripremao ovo izuzetno i za našu kulturu kapitalno izdanje. O svojoj knjizi enciklopedijskog tipa, o Slovenima i vezama među južnoslovenskim narodima, kao i o vezi tradicije i modernog doba u intervjuu za „Pravdu“ govori Nenad Gajić.

–  Iako bih voleo da mogu reći drukčije, na ideju stvaranja knjige o slovenskoj mitologiji došao sam više slučajno nego namerno. Ova tema me zanima odavno, a pre nekih sedam godina počeo sam da je temeljno istražujem prikupljajući građu za jednu sasvim drugačiju knjigu, koja je u narednim godinama otišla u drugi plan jer me je istraživanje slovenske mitologije, koje uopšte nije trebalo da traje toliko dugo niti da bude toliko obimno, sasvim zaokupilo – kaže na početku razgovora za „Pravdu“ Nenad Gajić.

Da li je bilo izazovno upustiti se u rad na tako sveobuhvatnoj temi?

–  Bio je mnogo veći izazov nego što sam očekivao, a očekivao sam ozbiljan test izdržljivosti, jer ovakvu knjigu je mogao napisati samo neko dovoljno spreman da rasturi ogromnu, delimično složenu slagalicu, kako bi iz početka pristupio njenom sastavljanju. Zapravo, da sam tada znao šta me čeka, verovatno nikada ne bih ni započeo. Ovako, prekidao sam sve u više navrata, nekako uvek nastavljajući dalje posle dužih pauza, a ponekad i mimo svoje volje. Kao da je sama knjiga želela da bude napisana.

Da li smo kao narod, po vašem mišljenju, dovoljno upoznati sa mitologijom, ali i istorijom i običajima starih Slovena?

–  Ne, ali verujem da to nije samo naš problem. Slovenska mitologija ima tu neslavnu ulogu svetu možda i najmanje poznate mitologije. Nadam se da će ova knjiga pomoći da se i mi, ali možda i drugi narodi, donekle upoznamo sa drevnim običajima i verovanjima, čija lepota ne zaostaje ni za jednom poznatijom mitologijom. Istorijom se knjiga bavi tek uzgredno, pokušavajući da mitološke teme stavi u istorijsku perspektivu, ili ukaže na određene nelogičnosti u zvaničnoj istoriji, čije bi razjašnjavanje objasnilo i pojedine navode iz starih hronika pomenute u knjizi.

Da li u nekoj bližoj budućnosti možemo očekivati i drugi tom „Slovenske mitologije“?

–  Ne verujem da bih podneo još ovoliko godina rada na jednoj knjizi, a čini mi se da je „Slovenska mitologija“ prilično zaokruženo delo, čiji temelj je osnažen i znojem 25 umetnika koji su je ilustrovali. Postoji, ipak, mogućnost da se u nekom trenutku pojavi prošireno izdanje, jer je originalni tekst bio bar dva puta duži, a u „Laguni“ su želeli knjigu od oko 200 stranica, pa se urednik Dejan Mihailović dobro pomučio da to svede na ovaj obim, praćen mojim neprekidnim gunđanjem. A tu je i knjiga koja sledi, ona koja me je i navela na istraživanje mitologije, koja se, takođe, donekle bavi ovom tematikom.

Da li država, po vašem mišljenju, dovoljno ulaže u kulturu i umetnost?

–  Rekao bih da ne ulaže, ili bar da ne ulaže u prave stvari, ali to je sasvim subjektivan osećaj. Iz nekoliko pokušaja nisam dobio podršku za „Slovensku mitologiju“, i srećan sam što je „Laguna“ prepoznala potencijal ovoga dela još u ranoj fazi i praktično me naterala da ga završim.

Kako mlade u eri interneta vratiti knjizi, pa i svojim korenima, istoriji i tradiciji?

–  Zanimljivim knjigama i temama, i kreativnim pristupom. Novo vreme traži i nove metode. Mladi su prezasićeni informacijama, i treba im nešto dovoljno sveže da probije prag njihove percepcije. Tradicija i koreni mogu delovati nezanimljivo samo ako su loše upakovani. Dajte hladnom nešto toplo, a gladnom nešto brzo i jestivo, i probudićete svest, pod uslovom da to brzo nije „džank fud“. Mladi su dovoljno pametni da to prepoznaju.


 Društvena igra

Autor ste i društvene igre „Izvori magije“. Šta nam možete reći o tome?

– To je prva od dve društvene igre na koje sam veoma ponosan, i na neki način međukorak ka knjizi, jer sam prva saznanja o slovenskoj mitologiji iskoristio baš tu, smeštajući dobar deo okruženja u svet slovenske mitologije. „Izvori magije“ su strateška igra, koja koristi karte umesto table i kockica. Postoji od 2005. godine i ima četiri izdanja, sa skoro 1200 različitih karti dostupnih za slobodno kombinovanje u ovom kompleksnom i zabavnom „sportu za vijuge“. U igri je prisutan i jak fantazijski momenat, jer igrači zapravo upravljaju mitološkim bićima, magijama i pojavama, pokušavajući da pobede jedan drugog.

 

(Članak objavljen u Pravdi, pogledaj izvor)

 

 

No Comments

Leave a Reply