Vest sa sajta izdavačke kuće „Laguna“

Promocija „Slovenske mitologije“ Nenada Gajića u Kragujevcu

LAGUNA – U utorak, 2. avgusta, u knjižari Delfi u Kragujevcu u večernjim časovima vrvelo je od ljudi i kamera. Povod za to bila je prva promocija knjige „Slovenska mitologija“. Predstavljanju knjige su, uz autora Nenada Gajića, prisustvovali i svi kragujevački umetnici koji su činili deo tima od 25 ilustratora knjige (Nemanja Mališ, Uroš Obradović, Nemanja Krstić), uz Dušana Markovića iz Lazarevca.

Nakod uvodnog govora voditeljice programa, uz zanimljivi slajd-šou sa ilustracijama iz knjige, autor je govorio o dugom procesu nastajanja knjige započete pre sedam godina, osvrnuvši se i na povezanost staroslovenskih mitova sa danom Svetog Ilije kada je promocija održana, uz neke zanimljivosti o opšteslovenskoj simbolici pojedinih kragujevačkih spomenika. Umetnici su, nakon toplog aplauza kojim ih je publika pozdravila, govorili o inspiraciji za ilustrovanje ovakve knjige, zadovoljstvu koje im je predstavljao rad na temama iz slovenske mitologije, kao i o tome kako su im zadate smernice raspirivale kreativnost.

Nakon zvaničnog dela koji je trajao nepunih sat vremena, autor je tokom sledećeg sata potpisivao knjige brojnim čitaocima, koji su iskoristili priliku da dobiju i potpise ilustratora na njihovim omiljenim radovima u knjizi.

(Vest sa sajta izdavačke kuće „Laguna“, pogledaj izvor sa više slika)

 


 


LAGUNA (najava) – Promocija knjige „Slovenska mitologija“ biće održana u utorak, 2. avgusta, od 18:30 sati u Kragujevcu, u knjižari „Delfi“ u pešačkoj zoni kod Krsta, kralja Petra I 46.

Na promociji će biti i neki od 25 autora ilustracija za knjigu „Slovenska mitologija“ (Uroš Obradović, Dušan Marković, Nemanja Mališ, Nenad Krstić), koji će potpisivati knjige zajedno sa autorom Nenadom Gajićem. Za slovensku mitologiju autor se zainteresovao pre više godina i dugo istraživao njene tajne i nedorečenosti.

„Slovenska mitologija“ je idealan spoj modernog pristupa mitološkoj temi i naučne studije, koja kao jedini imperativ sebi postavlja činjeničnu zasnovanost, bogatstvo podataka i sveobuhvatnost i odgovornost naučne istine.

Ova veoma zanimljiva knjiga je posvećena temi običaja, verovanja i mitova starih Slovena, oslanjajući se na najpoznatije naučne autoritete koji su pisali o slovenskoj mitologiji. U knjizi su sažeti podaci o svim poznatim slovenskim bogovima, mitološkim bićima i mitskim mestima, običajima, magiji i ritualima.

(Vest sa sajta izdavačke kuće „Laguna“, pogledaj izvor)

 

No Comments

Leave a Reply