Objavljene knjige

HRONOLOŠKI PREGLED:

Nakon višegodišnjeg maratona, brojnih revizija teksta (što je uključivalo i obimno proširivanje, pa zatim ponovno skraćivanje), i nakon pet sasvim različitih verzija preloma i „vizuelizacije“, izdavačka kuća Laguna objavila je 28. juna 2011. dugoočekivanu knjigu „Slovenska mitologija“.

Ova knjiga, do izlaska najavljivana kao „Slovenska mitologija u slici i reči“, bogato je ilustrovana radovima 25 sjajnih umetnika, navedenih prema broju radova sa kojima su zastupljeni u knjizi: Nemanja Mališ, Miloš Nicić, Aleksandar Lazarević, Dušan Marković, Uroš Obradović, Goran Josić, Igor Lazarević,  Lazar Kačarević, Slavko Simonović, Zoran Milenković (čiji rad krasi i naslovnu stranicu knjige), Alen Radošević, Nemanja Stanković, Vladimir Matić Kuriljov, Boris Radujko, Nenad Krstić, Milan Čolović, Aleksandar Bunčić, Dušan Božić, Žika Trifunović,  Ana Polanšćak, Haris Vajagić, Miloš Miladinović, Bojana Milosavljević, Duško Bjeljac i Dragan Ćirić. Više o umetnicima koji su ilustrovali „Slovensku mitologiju“ možete saznati ovde.

Zvaničan sajt knjige nalazi se na adresi: www.slovenskamitologija.rs. Posetite i stranicu knjige sa komentarima čitalaca na sajtu izdavačke kuće. Odlomak možete preuzeti odavde.


Prema motivima epskih bajki i pesama na kojima su odrastale generacije, u izdanju Lagune, objavljena je knjiga „Bajka nad bajkama: Senka u tami“. Ovaj prvi deo serijala i raskošni doživljaj slovenske mitologije iz prvog lica izašao je 14. avgusta 2013. godine.

Neobična družina, okupljena nizom naizgled slučajnih događaja, postepeno otkriva da nije sve onako kao što izgleda. Slepa devojčica, megdanžija, čobanin i hromi lopov, u trci za gole živote, probijaće se kroz živopisni svet mitskih bića i zaboravljenih gradova, dok njihovim koracima kao da upravljaju drevni bogovi lično. Jesu li nevoljni junaci tek marionete mlađane veštice, vođene skrivenim motivima, ili u pozadini svega zaista vrebaju mračne sile neizmerne starine i neizrecive užasnosti? Mapa izvezena magičnim nitima otkriva delić tajni u uvodnom delu velike slovenske sage čiji nastavak ćete s nestrpljenjem iščekivati!

Zagonetke, misterije, epske borbe i neverovatni obrti prepliću se, u neprekidnom kolu fantastičnih događaja s neizvesnim ishodom, u svetu koji nastanjuju zadivljujući, neustrašivi, i  neodoljivo uverljivi junaci velikog srca.

Ilustracije: Dušan Marković, Vinjete: Zoran Milenković, Mapa: Ivan Nastić.
Na stranici knjige na sajtu izdavačke kuće možete naručiti knjigu, ostaviti komentar ili pogledati filmsku najavu. Odlomak možete preuzeti odavde.


„Bajka nad bajkama: Dva cara“ je epska fantastika prema motivima bajki i pesama na kojima su odrastale generacije. Ova knjiga je drugi deo trilogije, u kojoj se svaka knjiga može čitati i sama. Datum objavljivanja: 11. maj 2016. bajka-nad-bajkama-dva-cara-naslovna-korica-mala

Senka je slepa, ali ima nemušti jezik i razume životinje. Progone je mračne sile, ali se, slučajnošću ili voljom bogova, oko nje okuplja i mala družina heroja s moćima koje prevazilaze ljudska ograničenja. Drevna mapa izvezena magičnim nitima krije tajne koje ovu devojčicu mogu dovesti do oružja potrebnog da se pobedi prastaro zlo, pre no što junaci budu nevoljno uvučeni u ratni vihor koji se neumitno nadvija.

Sa jedne strane je carevina koja već dvadeset leta istrajno širi svoje granice, rešena da osvoji svet. Ambicije hurskoga cara neprekidno raspiruje ala, drevna neman pritajena u njegovog carici. Uz njega su i najveći od svih junaka, zaklet da ga večno služi, i najstarija od svih veštica. Njena kćer ostala je s druge strane, uz nekada moćnu carevinu nedavno izašlu iz razdoblja bezvlašća. Na nepokornoj zemlji drugoga cara je i tajni ulaz u donji svet, gde je pre mnogo vekova odloženo jedino oružje koje alu može trajno poraziti. Sukob dva cara zato izgleda neminovan, a taj okršaj će oblikovati i sudbinu sveta.

Ilustracije/Vinjete: Zoran Milenković ; Dušan Marković, Mapa: Ivan Nastić.
Na stranici knjige na sajtu izdavačke kuće možete naručiti knjigu, ostaviti komentar ili pogledati filmsku najavu. Odlomak možete preuzeti odavde.